Svensk hästapp ska hjälpa Hollywood bli bättre på att skildra hästar.

I samarbete med en brittisk hjälporganisation för hästar och en svensk hästapp ska nu Hollywood bli bättre på att skildra hästar på film.

Har du också retat dig på konstiga hästljud i filmer? Upphetsade hingstgnäggningar från hästen som ska hälsa på sin ägare eller omotiverade gnägg när hästen på sin höjd skulle ha frustat lite. För att inte tala om det här att man i filmer låter hästar gnägga när de går omkull eller störtar utför ett stup. Till och med i filmer som Black Beauty och War Horse där hästen spelar huvudrollen ser man detta.
Nu samarbetar brittiska välgörenhetsorganisationen Redwings, som hjälper utsatta hästar, med ljudarkivet De Wolfe, som bland annat levererar ljud till filmbolag som Warner Brothers och Universal, för att ta fram adekvata hästljud.
I sitt arkiv har bolaget bland annat det så kallade ”Wilhelm-skriket”, ett vrål som har kultstatus i filmkretsar och har använts i hundratals filmer.
Nu kan en häst uppnå samma kultstatus genom att bidra med ”Wilhelm-gnägget” till arkivet.

Nic de Brauwere, som är Redwings chef för välfärd och beteende, säger till tidningen Sunday Telegraph:
– Vi lär oss att hästar säger ”gnägg”, men faktum är att de företrädesvis är tysta och använder komplexa och ohörbara signaler för att kommunicera, frustningar och rörelser med öron och kropp.
– Starka ljud som de höga gnäggningar man hör på film, använder de bara om de är stressade eller skilda från sin flock. För den som är mycket tillsammans med hästar kan det vara frustrerande att höra de här ljuden utanför sitt sammanhang på film.

Redwings hoppas kunna bidra till ett mer diversifierat urval av hästljud i Hollywood, så att man bättre kan skildra hästarnas stora variation av känslor.

I kampanjen samarbetar man med den svenska hästappen Equilab som har 50.000 användare i Storbritannien. Appens grundare Adam Torkelsson säger:
– Hästar är varelser med stor personlighet och intelligens. Vi är glada att vi kan bidra till större djup och variation i skildringen av hästars ljud på film.

Wilhelm-skriket:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.