Douglas LINDELOW (SWE) Casquo Blue Photo: KimC.nu by Ateni AB

Svenskarnas barfotahoppning världsnyhet

Utländska media uppmärksammar alltmer att de svenska ryttarna tävlar sina hästar barfota. Peder Fredricson och Henrik von Eckermann gjorde det i OS – nu intervjuas också Douglas Lindelöw om att ta av skorna.

I tyska tidningen Reiter Revue intervjuas Douglas Lindelöw om varför han tävlar sina hästar barfota.
– En av mina hästägare (Daniel Redén – Stall Zet/Reds anm) är travtränare. Travhästar har sällan skor i loppen och han frågade mig ”varför har du skor på dina hästar?”.
– Så kom jag fram till att prestation är möjlig även utan skor. Sedan började jag testa.
Douglas berättar i intervjun att han har sett det allt oftare bland kollegor inom hoppningen sedan något år tillbaka.
Hans hovslagare var dock emot det.
– Han gillar det inte riktigt.
Precis som tränarna inom travet har Douglas hästarna skodda till vardags och tar av dem precis innan tävling. Han tycker hittills att det har fungerat bra.
– Till exempel fungerade det väldigt bra vid tävlingarna i Berlin, där jag tog av skorna innan tävlingen på Jezebel och hon var placerad. Jag kommer definitivt att göra det igen.

Under Jönköping Horse Show arrangeras ett seminarium ”Oskodda sporthästar – för hållbarhet och prestation?”, där bland andra Peder Fredricson och underlagsgurun Lars Roepstorff medverkar. Det sker i samband med att man drar igång ett forskningsprojekt på samma tema. Seminariet hålls på söndag morgon och Ridenews kommer att rapportera med en sammanfattning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.