Sveriges första käpphästarena invigd – SM i höst

Den första käpphästarenan har invigts. I höst kommer här att ridas SM.

Nu har Sveriges första käpphästarena invigts, i Fruängen utanför Stockholm. Vid invigningen provreds arenan av hundra elever från Fruängens skola.
– Det är kul att de inte gör en till fotbollsplan, säger käpphästryttaren Doris Koar Candelöf i tidningen Mitt i.

Man bestämde sig för att göra något av en tomt dären förskola tidigare stod.
– Den har stått tom i flera år och blivit en rastplats för hundägare. Vi ville göra något för spontanidrotten, säger arkitekten Anni Björkskog i Mitt i.

När det gäller spontanidrott, att exempelvis spela basket eller fotboll eller utöva parkour utanför den organiserade idrotten, är bara en av fem utövare tjejer. Käpphästarenan är ett sätt att få fler tjejer att bli aktiva. Man har byggt upp en hoppbana med hinder och en dressyrbana, Här finns också stallplatser för käpphästarna.

Doris Koar Candelöf och Elin Berardi Böhlin lånade käpphästar på plats, men tyckte att det var svårt att hoppa med så långa käppar. Proffsen sågar av en bit av käppen för att den inte ska slå i hindren, berättade de. Foto: Christian Lärk
Betyget: ”Jättekul”

Banan får bra betyg av testryttarna:

– Vissa hinder var lite svåra, men det var jättekul. Underlaget är skönt, det gör inte ont att ramla på, säger Elin Berardi Böhlin.

– Jag kommer gå hit varje dag efter skolan! Dressyr är kul, men hoppningen är roligast. Jag tycker att det är kul att de inte gör en till fotbollsplan.

Käpphästridning börjar bli en stor sport i Sverige och det finns nu tusentals utövare, ofta knutna till olika ridklubbar och deras ungdomssektioner.

– Vårt distrikts ungdomssektion har jobbat jättemycket med det här och anordnat DM med 120 startande. Det är otroligt mycket barn som håller på med det här. Många barn som kanske inte har råd att ha eller rida riktiga hästar, säger Anneli Grimborg på Stockholms läns ridsportförbund i Mitt i.

Till hösten planeras SM i käpphästridning på arenan i Fruängen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.