Undvik att fångas på bild om du rider när du är sjukskriven. Ryttaren på bild är ett exempel på tävlande ekipage och är inte kopplkad till ärendet. Foto: Kim C Lundin

Tävlade under sjukskrivning – dömd till fängelse

I Storbritannien tar NHS allvarligt på fusk med sjukskrivning. En brittisk anställd fälldes och dömdes till både fängelse, avstängning och samhällstjänst – tävlade fälttävlan under en sjukskrivning.

Fusk med sjukskrivning

Brittiska magasinet Horse and Hound berättar om en senior chef på en av NHS (National Health Service) laboratorier för kirurgiskt material som fällts i domstol. Brottet: blivit påkommen med att ha gjort starter med sin häst i fälttävlan under sin sjukskrivning för ryggproblem.

Ryttaren var borta från sitt jobb under flera månader på grund av återkommande problem med ryggen under sommaren 2016. Under perioden fick hon ut ungefär 10 000 £ i sjuklön, en femtedel av sin årslön. Ett år senare upptäcktes det att hon under samma period gjort flera starter i klasser från BE80-BE100, motsvarande svenska ingångsklasser för orutinerade ryttare och hästar. Ryttaren hävdade för sin arbetsgivare att hon hade svårt att gå – samtidigt finns det mängder av foton från tävlingarna.

Rejäla straff

Domaren i Newport Crown Court fann ryttaren skyldig till bedrägeri och kallade tilltaget: ”beräknande, medvetet och ohederligt”. Straffet blev 12 veckors fängelse, ett års avstängning från arbetet, dömd till 180 timmars samhällstjänst. Dessutom dömdes ryttaren att återbetala 8 200 £ i lönekostnader och utredningsavgifter.

NHS kommenterar

NHS utredare Nigel Price, Cardiff and Vale University Health Board, menar att ryttaren trodde att hon kommit undan med sitt bedrägeri.
” I tre månader under 2016 hävdade hon ryggproblem som ett hinder för att utföra sitt arbete som senior chef allt medan hon fokuserade på att utveckla sin karriär som amatörryttare istället.”

Källa: Horse and Hound

Fakta

Vad är NHS?

National Health Service är den landsomspännande organisation som har hand om all brittisk statligt organiserad sjukvård. Det är som om svenska landsting var centraliserade. Begreppet NHS används om sjukvård i allmänhet.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.