En tidigare medarbetar på SvRF har förskingrat nära 2 miljoner kronor, vu väcks åtal. Foto: Tony Webster, Wikimedia Commons

Tidigare förbundsanställd åtalas – tog pengar från TDB-konton

Svenska Ridsportförbundet meddelar idag att den tidigare anställd som lagt beslag på medel från TDB-konton åtalas.

TDB-konton drabbade

På sin webbplats meddelar Svenska Ridsportförbundet att det försök till bedrägeri som upptäckts av kansliet våren 2018 har gått till åtal.  Tävlingsdatabasen (TDB) hanterar alla ryttares anmälningsavgifter och licensinbetalningar samt utbetalade prispengar.  Pengar hade utan kontoinnehavarnas medgivande förts över från deras TDB-konton  och sedan tagits ut. Överföringarna har gjorts av en medarbetare som var anställd på Svenska Ridsportförbundets kansli. Händelsen polisanmäldes och nu har åtal väckts mot den nu före detta  medarbetaren. Efter en arbetsrättslig process är medarbetaren inte längre anställd av förbundet.

Oegentligheterna från den tidigare anställde har pågått under lång tid. Det har skett i form av mindre belopp. Totalt sett har det handlat om en större summa pengar, dryga två miljoner kronor, som flyttats från förbundet och enskildas TDB-konton. De kontoinnehavare som är drabbade har fått de förskingrade medlen återbetalda, totalt är det drygt 800 000 kronor som rör enskilda konton.

De drabbade TDB-kontona har varit vilande och inte aktiva på senare tid. För att genomföra bedrägeriet krävdes det ingående kunskap om hur systemet administrerades och fungerade. SvRF ser mycket allvarligt på det inträffade och arbetsrutinerna för TDB och ekonomiuppföljning har setts över och skärpts.

Källa: SvRF

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.