Myslas liv gick inte att rädda Foto: Andreas Schander

Trots stor räddningsinsats: ”Mysla dog i våra armar”

Ett tiotal brandmän kämpade i två timmar med att få loss stoet Mysla som satt fast i ett kärr för drygt två veckor sedan. Det gick vägen och Mysla kunde skritta till stallet på egen hand. Men faran var inte över,  påfrestningarna var för stora.

– Hon dog i våra armar, det var väldigt sorgligt, hoppet höll på att återvända men hon låg för länge i det förbaskade kärret, säger Camilla Tallgren på Sjöberga Islandshästgård.

Islandshästen Mysla hade varit borta i nästan en vecka innan grannen hörde ett gnägg från ett kärr. Det var Mysla. Hon hade gått ner sig i kärret så mycket att endast huvudet samt ryggen stack upp över leran.  Två stationer från Räddningstjänsten Östra Götaland larmades till gården och Ridenews systerföretag Linköping News var med under räddningsuppdraget 24 oktober. Efter en stor insats som varade i nära två timmar hade brandmännen först grävt fram Mysla och sedan lyckats att dra upp henne med handkraft ur det gyttjeliknande hålet. Se bilderna från den dramatiska räddningen här.

Föll ihop på stallgolvet

Hon var märkbart tagen och hade svårt att gå men hon stapplade på och tog sig hela vägen upp till stallet på egen hand. Där hon blev omhändertagen.
– Först piggnade hon till och hon fick penicillin och dropp, då såg det något så när hoppfullt ut, hon blev också piggare och hjärtljuden gick ner.

Men skadorna hon hade ådragit sig visade sig vara alldeles för allvarliga och ett dygn senare föll hon ihop inne på stallgolvet.
– Jag kollade henne under natten och det var ingen fara, hon hade feber, inte jättehög men jag märkte tidigt på torsdagen att hon hostade mycket men jag tyckte ändå att det fortfarande såg ganska bra ut på förmiddagen.

Eftersom allt såg stabilt ut skulle veterinär komma på fredagen men tillståndet försämrades snabbt och familjen ringde efter veterinär på torsdagseftermiddagen. Men strax innan de hann komma fram föll Mysla ihop inne på stallgolvet.

– Vi gjorde allt vi kunde i det läget och vi fick upp henne på benen igen men efter det gick allt åt fel håll, puls, hjärtljud och temperaturen bara sköt i höjden. Vi hann säga hej då och krama om henne, det är positivt i all fall.

Tuff tid på gården

– Det var jättetufft och vi har ännu inte kommit över det. Jag är i halvt chocktillstånd, hjärnan funkar inte som den ska, jag är ledsen och besviken, det var en tragisk olycka.

Det har varit en jobbig period på gården då de har fått avliva flera hästar på kort tid.
– Av olika anledningar har vi fått avliva flera hästar, vi har haft 14 men nu har vi bara nio kvar. Det är mycket glädje med djur men det är mycket oro, sorg, strul och krångel också.

Hon är ändå glad över att hon har blivit så bra bemött.

– Det är många som bryr sig, räddningstjänsten ringde dagen efter och frågade hur det hade gått, det var väldigt fint av dem att undra hur det hade gått, säger Camilla Tallgren.

Sto räddat ur kärr – försvunnen i flera dagar

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.