Fyra hästar döda i EHV-1: ”Stäng alla tävlingar i Europa”

I helgen har läget med utbrottet av EHV-1 på tävlingsplatsen CES Valencia Spring Tour i Spanien förvärrats. 84 hästar visar symptom och 17 är bekräftat smittade. Fyra hästar har dött. Flera svenska hästar är kvar på tävlingsplatsen.

Fyra hästar har avlidit och läget med utbrottet av EHV-1 på tävlingsplatsen CES Valencia Spring Tour i Spanien blir allt värre. Man har ställt upp en tillfällig veterinärklinik men utrustningen räcker inte till för alla sjuka hästar och några har fått köras till Barcelona och Madrid.
Den tyske ryttaren Tim-Uwe Hoffmann berättade själv på lördagen i sociala medier att hans häst Casta Lee FRH är en av hästarna som dött. Den andra hästen är 3q Qadira, som var med och tog lagsilver i EM för Children med Tessa Thillmann. Båda hästarna ingick i en grupp med 24 hästar som rest ner från Tyskland tillsammans med tränaren Hilmar Meyer.
En av Meyers ryttare, Lexi Stais, säger till World of Showjumping:
”Just nu tycker jag det bästa vore att stänga alla tävlingar runt om i Europa för att stoppa smittan”.
Hon fortsätter:
”I tältstallarna i Valencia kändes det som en krigszon.”

Ett tiotal svenska ryttare har tävlat i Valencia och flera av dem hann lämna innan utbrottet. Erica Swartz fastnade dock på tävlingsplatsen och är i karantän med sexton hästar. Hon berättade för tidningen Sydsvenskan att några av hennes hästar haft feber.
– De har inga andra symptom, men några har fått feber. I början på veckan togs det prover för att se om det var EHV, men provsvaren kom tillbaka negativa. Nu har de tagit ytterligare prover, men vi har inte fått svar än.

Tävlingarna ställdes in förra veckan. Av de 150 hästar som finns kvar på tävlingsplatsen visar 72 symptom och 17 är bekräftat smittade, enligt World of Showjumping.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.