Utbrott av EHV-1 i Storbritannien

Ett utbrott av EHV-1 i England har fått flera anläggningar att stänga igen och fyra hästar har hittills avlivats på grund av sjukdomen.

Fyra hästar har hittills fått avlivas under ett pågående utbrott av EHV-1, herpesvirus, i Storbritannien. Det är området Hampshire i södra Storbritannien som drabbats och det första fallet av EHV-1 bekräftades den 7 januari.
Förra veckan fick två hästar avlivas och igår meddelades att ytterligare två tagits bort.

Den drabbade anläggningen är Crofton Manor Equestrian Centre, en stor anläggning med fyra utomhusridbanor, stort ridhus och flera tävlingar per år på platsen. Hittills har tio hästar på anläggningen bekräftats vara smittade med EHV-1.
Flera anläggningar i området införde restriktioner mot besökande hästar och idag meddelade Blue Barn Equestrian Centre i Kent, många mil ifrån Crofton, att alla tävlingar, clinics och möjligheter att hyra ridhuset ställts in.

Fakta EHV-1 - abortvirus eller herpesvirus

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Källa SVA

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.