Vissa fånghästar behöver specialskor. Men det finns hopp trots ett anfall, berättar veterinär Sofie Henriksson. Foto: Angelica Forsberg/privat

Veterinären om fångsmärtor: ”Som tortyr”

Hösten är här och allt fler larm om hästar med fångsymtom gäckar veterinärer runt om i landet. En stor anledning tros vara att man bedömer att betet börjar ta slut, och därmed överfodrar sina hästar.

En fångdiagnos är en hård smäll för alla hästägare. Sofie Henriksson, veterinär på specialistsjukhuset Strömsholm berättar att det inte är kört – även om fång kan vara mycket besvärlig. Det finns saker man kan göra mot den fruktade sjukdomen.

– Fång är en inflammation i lamellagret i hoven, förklarar Sofie Henriksson.

Vissa raser

Hon berättar att vissa hästar har större risk att få fång. Framförallt verkar islandshästar, shettisar och andra ponnyer särskilt drabbade.

Men det finns flera saker du som hästägare kan göra för att motverka sjukdomen. Bland annat är motion och att hålla hästen i trim bra förebyggande medicin.

– Det handlar mycket om vad hästen är till för. Är det som för shetlandsponnyer och islandshästar att de kommer från karga platser med knappt några beten alls är det större risk för fång här på våra stora beten, säger veterinären.

Vår selektiva avel tros också vara en orsak till att hästarna enklare får fång. Sjukdomen har inte bevisats vara ärftlig, men den tycks ha grund i genetiken.

– Man kan tänka sig att vi avlar våra hästar i dag så man stör den naturliga selektionen. Vissa typer av hästar har helt enkelt lättare att drabbas, säger Sofie Henriksson.

Kontakta veterinär

Om olyckan är framme och man hittar en häst ståendes i hagen i ”fångposition” är tiden viktig. Med fångposition menas att hästen lutar sig bakåt för att avlasta frambenen. Den är också smärtpåverkad och ovillig att röra sig, särskilt när det kommer till att vända. Veterinär ska kallas ut per omgående då sjukdomen är otroligt smärtsam.

Det första som gäller är in på box.

– Man måste sen strö upp ordentligt. Man ska vilja sova där själv, så tjockt ska det vara. Det ska inte finnas en chans för hästen att skrapa bort materialet och nå marken, säger Sofie Henriksson.

Hon rekommenderar en blandning av halm och torv i första hand.

Ju tidigare inflammationen kan hävas – desto snabbare bättring. Även om fång är besvärligt är det inte en dödsdom.

– Det man ska vara medveten om är att hästen kanske aldrig kan gå på bete igen. Sen finns det hästar som få fång en gång och aldrig mer, säger Sofie Henriksson.

Kan läka ut

Det är den fruktade hovbensrotationen som skrämmer mest. Men inte heller den behöver vålla så stora problem, menar veterinären. Med hjälp av en bra hovslagare kan defekten växa bort. Men det tar tid.

– En hovbensrotation händer inte dag ett. Om det har börjat rotera har hästen haft ett kraftigt fånganfall som den gått med en tid, säger Sofie Henriksson.

Själva anfallet är väldigt smärtsamt för hästen.

– Min mening när jag ser en fånghäst är att det gör fruktansvärt ont. Man använder ju att stoppa in stickor under fingernaglarna som tortyr. Det är nog så man kan beskriva smärtan, tänker jag mig, säger Sofie Henriksson.

Agera tidigt

Ju tidigare upptäckt – desto bättre prognos.

– Men man måste ha tålamod. Det kan ta lång tid innan hästen är ridbar igen. Vi pratar halvår till år, säger Sofie Henriksson.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Veterinärens tips

  • Tillkalla veterinär snarast och ge smärtstillande och antiinflammatoriskt.
  • Ställ hästen på extremt mjukt underlag, gärna halm blandat med torv.
  • Ha tålamod! Fång kan ta tid.
  • Se upp nästa betessäsong. En häst som fått fång kanske aldrig kan gå på bete igen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.