Är din häst uppkopplad? Skärmdump

Experten: ”Avknäppta hästar blir skadade”

Hästar som knäpper av istället för att använda ryggen är en källa till skador. Det menar Will Faerber. Nu har han släppt en kortare film för att förklara vad han menar med att hästen är påkopplad eller inte. Du kan se den nedan.

Will Faerber är tränare i klassisk dressyr och bor i San Diego Kalifornien. I filmen ger han tips och tricks om hur man får hästen att lyfta och engagera ryggen. Först när ryggen är höjd menar han att framdelen och bakdelen av hästen är ihopkopplade. Först då menar han också att hästens rygg tar emot stötarna från ryttarens vikt.

– Om man lär hästen ordentligt möter man inte det motstånd som pågår när ryttare till exempel använder rollkur och drar ner hästens nos i bringan, säger Will Faerber.

Han menar också att en häst som går med sänkt rygg så småningom kommer att bli skadad till följd av det.

– Förr såg vi hästar som var arbetsföra i 20 år. Nu ser vi hästar som kanske har fyra, fem sex år som arbetsföra, säger han.

I det drygt fyra minuter långa klippet här nedan förklaras – bland mycket annat – skillnaden i att sitta på en häst som är ”påkopplad” än en som inte är det. Faerber guidar oss också igenom begreppet ”lång och låg”.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.