Foto: Fredrik Jonsving

Sadeltjuvar gripna – misstänkt utländsk liga

Polisen i Borlänge stannade en bil natten till onsdag. I bilen hittades tolv sadlar som de fyra personerna i bilen inte kunde tala om var de kom ifrån. Samtliga män är nu anhållna.

Sadelstölden är bara en i raden hittills i år. Bland annat har Ridskolan Strömsholm blivit av med utrustning värd närmare en miljon kronor. Det har också skett flera inbrott på gårdar i södra delarna och Mellansverige i år.

I hela landet har över 300 sadlar stulits fram till den 14 november, enligt polisens hemsida. Någon direkt samordning av nationell natur finns dock inte och det är därmed oklart om stölderna är sammankopplade eller hur stora värden det rör sig om totalt.

Av djurskyddsskäl får man inte ha stalldörrar låsta. Däremot rekommenderar polisen att man alltid har lås på utrymmen där utrustning förvaras. Polisen uppmanar också att märka sadlar och dyrare föremål för lättare identifiering.

Enligt polisens hemsida misstänker man att det rör sig om organiserade ligor som specialiserat sig på sadelstölder och fraktar stöldgodset utomlands.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.