Sofia Grenevall påtalar vikten av att vara balanserad som ryttare. Foto: Fredrik Jonsving

Sofia Grenevall: ”Sned ryttare ger sned häst”

Hört från läktaren; ”Han satt fast så hårt i ena sidan, jag fick kämpa som ett djur för att få det att lossna…”. Sofia Grenevall ställer sig frågande till problemlösning utan att gå till botten med grundproblemet.

Denna typ av kommentar är inte första och heller inte sista gången jag fått höra, men jag kan ändå inte hindra min reaktion. Det första jag tänkte var; Är detta verkligen ett problem som ska lösas med våld? Om det nu löstes med våld, har problemet verkligen lösts då eller har det skapats nya spänningar eller obalanser i hästens kropp? Är denna sida som ”satt fast så hårt” något som är hästens eller ryttarens ”fel”? Kan det vara ryttaren som skapat denna stela sida hos hästen med en obalanserad ridning där kanske ryttaren är svagare i sin ena kroppshalva och kompenserar det i ridningen så att hästen blir stelare och så vidare…? Hur ofta är det hästens respektive ryttarens ”fel” att hästen är oliksidig? Hur och hur ofta analyserar vi våra egna rörelsemönster och eventuella spänningar i våra kroppar?

Leta grundorsak

Efter att ha tagit till våld (i detta fall) för att lösa problemet med att hästen var stel och satt fast i ena sidan så kanske en massör eller kiropraktor tas ut till stallet för att kika vidare på denna oliksidighet hos hästen… men har vi då tagit tag i grundorsaken till problemet? Hur ser ryttarens oliksidor ut? Är ryttaren stel i ena höften? Har ryttaren smärta i ena skulderbladet eller axeln? Har ryttaren en roterad höft? Har ryttaren en starkare muskulatur på högersidan av kroppen?

Vem ska kunna analysera och se detta? Ska vi bara konstatera våra oliksidor och fortsätta ”som vanligt”?

Medvetenhet

Om vi saknar kroppsmedvetenhet och/eller intresse för den egna kroppen och dess inverkan på hästen är det svårt att komma till botten med problemet. Jag tänker att det är rättvist mot oss själva som ryttare och mot hästen om vi tar hand om våra egna kroppar på samma sätt som vi tar hand om och analyserar hästens rörelsemönster, muskulatur och stelheter!

Varför inte passa på att under julledigheten analysera den egna kroppen? Ett enkelt sätt att själv få insikt i hur balanserad kroppen är att ägna en stund åt stretch. Då uppmärksammas om högersidan av kroppen är kortare än vänster till exempel eller om ryggen i en rotationsstretch är olika rörlig åt höger eller vänster.

Fixa balansen

Acceptera inte en oliksidig kropp för det går i de flesta fall att göra något åt och då kan en obalanserad ridning undvikas!

Om du uppmärksammar oliksidighet i din kropp och inte lyckas få bukt med det på egen hand genom stretch och/eller träning kan till exempel en naprapat hjälpa till med rörlighets- och träningsövningar anpassade för just din kropp.

Ta hand om dig- det blir den bästa julklappen från dig själv till dig själv! Hästen kommer att tacka dig!

Sofia Grenevall

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.