Supergroomen och hästskötaren Mikkala Krogh med Ferrari och chefen Andreas Helgstrand på Mikkalas ögonsten Revolution. Foto: Privat / Kim C Lundin

Hon är supergroom till superhästar

Mikkala Krogh är hästskötaren som ser yrket som ett sätt att se världen och det har fungerat bra hittills. I år blir det tre mästerskap – just nu är Mikkala på VM i Tryon.

Hon är bara 26 år, från Köpenhamn, men Mikkala Krogh är redan en av de mest erfarna hästskötarna i branschen. Sedan sju år arbetar hon för Helgstrand Dressage och de senaste fem åren har det varit som hästskötare åt Andreas Helgstrand, chefen själv.

Till vardags på Uggerhalne gård på norra Jylland har Mikkala hand om de sex hästar som Andreas Helgstrand själv rider varje dag. Hon gör i ordning dem för hagen, inför ridning och träning och ser till att de mår bra med hjälp av den stora anläggningens alla möjligheter. Det finns skrittmaskin, aquatrainer, gåband och såklart den fina galoppslingan utomhus.

Förnärvarande har hon fått en extra häst i Deep Impact som är spanske landslagsryttaren Severo Jurado Lopez häst till VM i Tryon.
– Jag åker till VM som Severos hästskötare och blir en del i det spanska laget där, förklarar Mikkala.

Deep Impact och Mikkala i Hagen, nu är de i Tryon tillsammans. Foto: Privat

När Mikkala far till VM måste hon lämna sina tre ”hjärtebarn” hemma, miljonhingsten och UVM-vinnaren Revolution, UVM-medaljören Ferrari och danske unghästchampionen Zhaplin Langholt. Det är bland världens mest begåvade unga hästar. I tillägg har Mikkala några hästar till – men vilka avslöjas inte, det är saluhästar på anläggningen.
– Det kommer att fungera fint, de får lite ledigt under VM eftersom Andreas Helgstrand också åker till VM.

Supergroomen och hästskötaren Mikkala Krogh med Revolution. Foto: Privat

Hur kom det sig att du började som hästskötare?
– Jag har alltid sagt till mig själv att jag vill göra ett OS – på ett eller annat sätt. Detta kändes som min bästa chans att nå det målet. Jag älskar verkligen att resa med hästar och att se världen genom deras resor och tävlingar, det är perfekt för mig. Så här kan jag förena min passion för hästar och för att resa. Vilket OS det blir det vet jag inte men jag kan vänta på Andreas och Severo.

Hinner du se något när du på tävling, du jobbar rätt långa dagar på tävling?
– Njae, kanske inte sightseeing direkt men på tävling träffar du så mycket människor och det är så givande, jag gillar verkligen det. Du träffar folk överallt ifrån och jag har fått vänner från hela världen.

Har du varit Severo Jurado Lopez hästskötare länge?
– Nej inte alls, det är lite av en slump men jag följde med till Hagen, på Equitour och till Aachen och rätt vad det var hade vi bestämt om VM. Det är inte så lätt att hitta bra hästskötare som stannar länge och får rutin.

Har du ridit tidigare själv  eller var det alltid omvårdnad om hästarna som lockade?
– Jag hade egna hästar och rider, tävlade tidigare och så. Nu har jag två jag fött upp själv som jag har hemma hos mig. I början här red jag lite mer och nu rastar jag Revolution, Ferrari och Zhaplin ute och ger dem uteritter där de kan leka och spralla.
– I år har jag haft sån tur, det har varit så mycket tävlingar. Andreas tävlar igen, jag har varit med Severo och Deep Impact på många meeting och sedan är det Marianne och Andreas Helgstrands son Alexander som tävlat en del med EM i Bishop Burton som topp. Det har verkligen varit jätteroligt i år.

Vilket sorts tävling är roligast? Unghäst-VM, Ponny-EM, Aachen eller Herning och hingstshowen?
– Det var ruskigt svårt att välja. För mig personligen så var det en otrolig upplevelse att stå med Revolution på prisutdelningen på unghäst-VM. Jag har aldrig gråtit på tävling förut men det här var verkligen känslosamt för mig.

Seger, ett fint minne för Mikkala och Revolutions uppfödare systrarna Yanik Foto: Kim C Lundin

– När Revolution kom för 2-3 år sedan ur lastbilen, jag lastade själv av honom, så visste jag att det här är den hästen som kan vinna unghäst-VM. Han har varit så speciell ända sedan han kom.
– Men ponnyvärlden med alla föräldrar och ponnyryttarna är fantastiskt roligt, det var härligt med Alexanders medaljer.

Vad är det som gör mångmiljonhingsten Revolution så speciell förutom att han varit otroligt värdefull från start [reds anm inköpt för 12 miljoner som 2,5-åring]?
– Hans personlighet är så speciell, varje morgon när jag kommer in i stallet så hälsar han mig med ett gnägg som om han sa god morgon. Han är alltid glad och känner han att jag är lite nere så försöker han alltid buffa och muntra upp en, han är så snäll, han tar alltid hand om en. Visst, han är hingst men han skulle aldrig skada mig om han busar. Han är så artig och välvillig, vill bara väl ­ han har allt man vill ha av en häst.
– Jag rider honom ute på galoppbanan och ute i skogen, han är så snäll. Den där galoppen känns fantastisk.

Revolution är en karaktär Foto: Privat
Revolution är en karaktär Foto: Privat

– Hästarna vet att när jag rider så byter det lek och uteritt. Så fort jag sitter upp på Ferrari så går han ut ur ridhuset och ut på galoppbanan. Revolution och Ferrari är båda stora, Zhaplin är inte liten men känns som en ponny när man ridit de andra två.

Ferrari kelar med Mikkala Foto: Privat

Vad ser du mest framemot med VM?
– På sitt sätt är det en tävling som andra, och jobbet där är ganska likt så som det är hemma. Vi har gott om folk som kommer och går utifrån. Jag försöker alltid agera precis som vanligt – för det gör hästarna trygga, då tar de nya situationer bättre, som att flyga till exempel.

Vad är det tråkigaste med ditt jobb?
– Jag väntar en hel del på min chef Andreas Helgstrand. Han och hans bästa vän – telefonen – pratar en hel del och då blir det för mig och hästarna att vänta, säger Mikkala och skrattar högt.

Andreas Helgstrand Foto: Kim C Lundin

Men, om man som du stannar så länge på ett jobb så är han kanske en ganska bra chef?
– För mig har Andreas Helgstrand varit den perfekta chefen, vi har mycket roligt och vi förstår varandra.  Ibland tror jag att han vill att jag ska vara tankeläsare, vi kan förstå vad den andre vill bara med teckenspråk och gester. På tävling är det viktigt att känna varandra, det tar lite tid att komma dit men det hjälper att man har god kontakt.

Revolution, andreas Helgstrand och Mikkala på selektering inför unghäst-VM Foto: Kim C Lundin

Vad är det roligaste med ditt jobb en vanlig vecka?
– Det är utan tvekan umgänget med hästarna, de är alla så stora personligheter. De gör roliga saker hela tiden, jag älskar dem alla.

Mikkala lindar på Revolution inför prisutdelning, de danska lindorna är på. Foto: Kim C Lundin
Ferrari likaså, en karaktär Foto: Privat

Följ Mikkala Krogh på hennes Instagram

Tidigare artiklar om unghäst-VM och Helgstrand Dressage
Revolution bäst i Ermelo
Ride-tv med Andreas Helgstrand om försäljningen av livsverket

 

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.