Häng med till Lövsta Stuteri där Sveriges mesta mästerskapsryttare Tinne Vilhelmson Silfvén huserar i hop med sin kollega sedan många år Malin Cohlin. Tillsammans med teamet har de fantastisk miljö och resurser till sitt förfogande – allt för att kunna prestera på topp.
Under namnet LövstaStuteri ryms både tävlingsverksamhet, hingsthållning, seminstation med embryotransfer-kapacitet och uppfödning. Det bedrivs på två anläggningar, skilda åt av en mindre stad och motorväg, som inte kan beskrivas som något annat än det bästa i sin genre.
Stjärnborg och Lövsta gård handlar om relativt sett nybyggen på klassisk mark i gammal stil med hypermodernt och funktionellt inre, helt enkelt exempel på state-of-the-art – det bästa som kan uppringas.Som så ofta är en vacker svart hingst alltings grundorsak. Ägaren Antonia Ax:son Johnson engagerade tidigt Tinne Vilhelmson Silfvén och Malin Cohlin till verksamheten när hon 1998 köpt Weltman som unghingst, nu borta sedan slutet på augusti. Idag har Cohlin och Vilhelmson Silfvén med sina team skapat två universum med hästarnas bästa i fokus.
– Vi har branschens bästa jobb, konstaterar de.
Häng med på studiebesök på Lövsta Stuteri ett hästmecka norr om Stockholm.
Lövsta Gård som är bostad åt Antonia Ax:on Johnson med familj.Stjärnborgs Gård
Stjärnborg, stuteri med 5-stjärnig stoservice
Det började som en enkel unghästanläggning, idag är det en fullfjädrad hästproduktionsanläggning för alla led från tillverkning till inridning och hästvuxenliv. Lövsta Stuteris barnkammare heter Stjärnborgs Gård.
På Stjärnborg ryms alla delar i en hästs tillblivelse
De senaste åren har verksamheten på det som är helt inriktat på produktion av hästar – Stjärnborg – växt kraftigt. Sedan hingststationen växte till sig och seminstationen blev till har Stjärnborg tagit en stor marknadsandel både sett till antal ston på station och i form av levererade betäckningar. Deras annonskampanj med teckningar signerade Lena Furberg talade rakt in i hjärtat på stoägarna – ”..när du vill att ditt sto ska behandlas som en prinsessa…”.
Lena furbergs fantastiska teckningar går rakt in i hjärtat på stoägare
Idag passerar nära 300 ston under en säsong och Malin Cohlin nekar inte till att det är hög puls vissa dagar när över 40 transporter lastade med ston köar för undersökning.
– Samtidigt har jag en fantastisk catwalk med årets föl framför ögonen hela tiden. Jag får se dem med sina ston, får en liten temperamentsfingervisning och ser hur de utvecklas, menar Cohlin.
Just denna catwalk har lett till en del fölinköp, primärt är det avkommor till Stjärnborgs egna hingstar men inte enbart.
– Vi har faktiskt dragit ner på vår egen uppfödning för att kunna köpa in här men också på elitfölauktionen, vi har fortfarande många unghästar, förklarar hon.
Weltman blickar fortfarande ut över anläggningen men i det stora hingststallet huserar andra stjärnor, ganska jämt fördelat mellan hopp- och dressyrtalang.
Alltings grundorsak heter Weltman, fotograferad tidigt i våras, nu på evigt gröna ängar sedan i slutet på augusti 2018.
Malin Cohlin ”Jag lever min dröm här på Stjärnborg. Jag har fått chansen att utvecklas med det här arbetet. En gång i tiden anställdes jag för att driva en enkel unghästgård och idag står vi här med seminstation och hingstar, det känns helt fantastiskt. Detta är Sveriges bästa hästjobb.”
Bruksprovsvinnaren Point Break och For Ever Jump njuter utomhus i solen i paddockar med det högsta staket som skådats och området är avskärmat med träväggar.
– Vi har ston ute i markerna här runt omkring, samtidigt vill vi ha hingstarna ute så de får ett mer normalt hästliv. Efter en incident för flera år sen tog vi beslutet att skaffa rejäla saker så att hingstarna får sin utetid och ändå har lite ro.
For Ever Jump bakom rejält höga staket lämpliga för hopphingstar.
Hingstarna samlas i en separat byggnad där Malin Cohlin och Florian Darcourt sköter arbetet med samling, laboratorie-arbete och distributionen av de många vita frigolitlådorna som innehåller dyrbara droppar.
Här ska det fyllas på med seminsändningar.
I hingststallet gapar flera boxar tomma, det är hingstarna som är i träning på Lövsta hos Tinne Vilhelmson Silfvén och Caroline Darcourt, som på detta sätt har dubbel bosättning. De körs fram och tillbaka under tappningsdagarna och några av hopphingstarna finns periodvis hos Jens Fredricson på Strömsholm.
Amanda Axtelius rider Crown Z på Stjärnborgs utebana.Cristallo II badas
I seminavdelningen är det nyligen ombyggt, seminspiltorna är vända för att skapa ett bättre arbetsflöde och hela lokalen bättre anpassad för att passa den ökande verksamheten kring embryotransfer. Seminspiltorna är anpassade för att både sto och föl ska rymmas.
– Det gör både sto och föl tryggare, det förenklar en hel del, menar hon.
Det innebär att Malin Cohlins eget kontor har flyttat in i en tidigare lösdriftsbox för unghästar. Av det syns dock inte ett spår, allt på Stjärnborg är oklanderligt rent och städat, ett måste för just ET-arbetet menar Cohlin.
I stora hagar, i vänthagar och på beten runt om passerar under säsongen många ston. På Stjärnborg märks stona med en färgkodning kring vilken typ av hingst de ska betäckas med, en av de egna, fryst sperma eller transport/utlandsstationerad hingst. En extra markering finns om stoet behöver lite mer hänsyn, en signal till personal att vara lite extra vaken, allt för allas säkerhet.
Ett av säsongens många ston i undersökningsspiltorna, Malin Cohlin står för undersökningen.
Vad är det då Lövsta gör som stoägare uppskattar så mycket och som kanske skiljer stationen från andra aktörer? Förutom en förstklassig anläggning med mycket personal är det förmodligen kommunikationen med stoägaren.
– Vi meddelar alltid via sms och mail vad vi gör med stona, vi skickar statusuppdateringar vid varje aktivitet, förklarar Malin.
– Ingen stoägare ska känna att hens häst är glömd i någon hage här utan vi informerar, ofta innan stoägaren hunnit fråga, det är bättre så. Det är väsensskilt mot när jag själv lämnade ston på seminstation och inte hörde något på tre veckor, menar Cohlin.
Till sin hjälp har de ett it-system StudIT som stöttar i processen, på ett långt bättre sätt än Språngrulla.se.
– Det systemet stannade tyvärr helt i utveckling men var suveränt när det kom. Vi hjälper alltid stoägarna med inläggning i Språngrulla och följer upp där.
På Lövsta arbetar de med registrering i StudIT med hjälp av läsplattor medan de har stoet i undersökningsspiltan.
– Vi har fått en specialversion med det eftersom vi har så många ston under en säsong att det krävs mer mobilitet, förklarar Malin.
Egna uppfödningar
Årets första föl på Lövsta är stoet Careas föl med Sankt Erik II som efter hingstvisningen döpts till Pangea.
– Vi får totalt tre föl i år, vi har dragit ner på egna föl till förmån för inköp.
Malin Cohlin med vackra Carea och hennes dotter efter Lövstas egen hingst Sankt Erik II.Carea med Pangea
I hagarna går det en del blivande mottagarston som ska sättas i arbete när det blir dags för säsongens första embryotransfer.
– Vi plockar hem mottagarston allt eftersom vi behöver dem och har inte en stor flock gående här.
Hingstprogrammet
Malin Cohlin och Florian Darcourt jobbar med utformningen av hingstprogrammet tillsammans. Malin delar sin tid mellan stosidan och hingststallet medan Florian är dedikerad till hingststallet. Lövstas mesta poppishingst hittills är Heartbeat som köptes in från Danmark och toppade betäckningsstatistiken under sitt första år på station i Sverige. I år är han utlånad till Zangersheide som faktiskt kontaktade Lövsta på eget initiativ. I utbyte erbjöd de Ratina Z sonen Crown Z som funnit sig till rätta på Lövsta.
– Heartbeat är vår älskling, det var inte helt lätt att släppa honom till Zangersheide men de tar bra hand om honom och gillar hans fina sätt, han är en gentleman, berättar Cohlin.
Under hösten 2017 köptes premiehingsten i Oldenburg skimmeln Benefit, en ättling till Benetton Dream via fadern Belantis. Han gjorde riktigt bra 14-dagarsprov i Tyskland och har matchats av Böckmann i Tyskland. Han blir tillgänglig för svenska stoägare först nästa år på grund av stor efterfrågan i Tyskland.
Ekonomi
För något år sedan publicerades artiklar som visade på stor förlust inom den större koncernen Lövsta stuteri AB. I bolaget ligger också driften av gårdarna Lövsta och Torsåker samt ägandet och driften av Stjärnborgs gård, där Lövsta seminstation är lokaliserad. Med nära 100 miljoner i förlust pratades det i branschen om det verkligen var konkurrens på lika villkor. För Malin Cohlin är dock verkligheten en annan.
– Seminstationen är en affärdrivande verksamhet, jag har budget och lönsamhet inom mitt område, förklarar hon.
– Det går dock inte att visa eftersom vi är en del av en större verksamhet, visst, vi har det otroligt väl förspänt med en fantastisk anläggning. Det ändrar inte på det faktum att vi måste arbeta rationellt och ha vettiga priser, ibland något högre i kraft av vår höga servicenivå till stoägarna.
Sedan flera år har Lövsta ett långtgående miljötänk i hela sin verksamhet.
– Det är inte dyrare att arbeta miljömedvetet, det kan alla göra, det krävs bara att man tänker efter och organiserar avfallshantering, inköp och annat med det i bakhuvudet, förklarar Cohlin.
– Det kostar oss inte mer, snarare krävs bara ett grundjobb och sedan går mycket av sig själv, alla kan jobba mer miljövänligt. En av seminassistenterna är under vintern miljöansvarig för hela Lövsta med alla gårdarna, då räknar hon på vad som är lönsamt och inte. Vi stämmer av hur vi ligger till med vattenkonsumtion, energiförbrukning och andra parametrar.
Personalintensivt
Det är mellan tio och elva personer som jobbar på seminstationen under säsongen, sex personer arbetar även under vintertid. Veterinärerna hyrs in på konsultbasis, i år tre till antalet för att klara den ordinarie seminverksamheten och det allt större intresset för embryotransfer.
– Vi har långa sträckor att gå för att hämta stona, samtidigt vill vi att de går i stora hagar när de är här och har det bra. Det tar tid och kräver mycket folk, förklarar Malin Cohlin.
Tillsammans med det stora teamet ser Malin Cohlin framför sig hur de fortsätter att utveckla verksamheten på Stjärnborg, för Lövsta och för svensk avel i tiden.
Malin Cohlin ” Det är två helt olika jobb, massor av puls under sommaren med hingstarna och många ston och deras ägare – på vintern är det lugnare, mer planering och jag hinner både rida lite, mocka och förbereda för nästa år. ”
På Lövsta får personalen träna på arbetstid för att orka med jobbet.
Lövsta centrum för perfektion och passion
Lövsta gård är många saker på en gång. Ett hem för flera familjer, deras fina hästar och samtidigt sinnebilden av målmedveten elitsatsning där ingen tanke eller krona sparats för att nå funktionell och estetisk fulländning. På Lövsta har Antonia Ax:on Johnson gett Tinne Vilhelmson Silfvén och hennes team möjlighet att låta drömmar bli verklighet med hästarnas bästa i centrum.
Välkommen till mitt himmelrike
Stoltheten är påtaglig när Tinne Vilhelmson Silfvén visar runt i stallet på Lövsta, hennes hem sedan flera år tillbaka.
– Att få vara med och utforma det här stallet var som att få en gammal dröm förverkligad. När jag utformade stallet på Stjärnborg hade vi inte en så klar bild över vad vi skulle göra som nu med några år mer erfarenhet, förklarar hon.
En av tävlingstallets två identiska halvor, alla hästar ser varandra och har möjlighet att ha öppet ut.
Stallhalvorna är så gott som identiska där boxarna ligger runt en skötsel-ö i mitten, varje box har sitt eget skåp, alla prylar är undanhängda, skåpen har värme för torkning på vintern. I stallets mitt finns uppställningsplatser, sadelkammare, personalrum och mot baksidan finns lastbilplats där det i nödfall går att lasta hästarna vintertid, fodersilos, förråd och serviceytor, allt otroligt funktionellt. Personalens arbetsmiljö är förbättrad genom att gödselcontainern är nedsänkt, lätt att tippa och hästarna står på spån. När hästarna kommer in från hagen går det att direkt innanför dörren spola benen på hästarna under den kalla årstiden. Varje box har öppningsbara fönster och luften dras ut genom tornet högt upp i taket.
– Vi kan ha öppet året runt och ha bra luft utan att det blir tvärdrag, det känns riktigt bra, luftkvalité är A och O för hästars hälsa, säger en nöjd Tinne.
Den nedsänkta gödselcontainern ger rationellt stallarbete, korta gångvägar och så skönt på vintern.
Kändistätt
I den högra halvan står ögonstenarna Don Auriello alias Anton, Benetton Dream FRH, EM-hästen Paridon Magi och de blivande stjärnorna Esperance och Etoine. Här finns även de yngre hingstarna som matchas av Caroline Darcourt med Van Vivaldi och Sankt Erik II.
– Caroline rider och tävlar de yngre hingstarna, jag är med på resan men det är hennes huvudansvar och hon gör det utmärkt, berättar Tinne.
För fototillfällets skull red Tinne Van Vivaldi och är uppenbart både förtjust och belåten över hingstens utveckling och framtidspotential.
Don Auriello alias Anton är ändå kung.Esperance
Många unghästar på väg upp
Majoriteten av hästarna i stallet är unga talanger som är på väg upp i klasserna men de är ganska välbevarade hemligheter. Lövsta deltar inte i någon större utsträckning i unghästtävlingar och jakt på meriter.
– Vi låter hästarna styra mer än vad kalendern säger att en häst i viss ålder ska göra, förklarar Florian Darcourt.
Ett exempel är unge Benefit som var på Lövsta i två månader för inridning och vila innan han åkte till Tyskland för prov i tyska systemet och säsong på kontinenten i stället. Lövsta säljer en del utbildade hästar men har möjlighet att behålla och vänta ut både växtfaser och perioder när hästarna inte är i fas. Det gäller även de många unghingstar som stuteriet har på väg upp och som står på tillväxt. Så är planen att de tre unghingstarna som finns i lämplig ålder ska visas på till exempel bruksprov?
– De får visa upp sig och så får vi se om de är bra nog, vi är ganska kräsna men ger dem å andra sidan tid, säger Malin Cohlin.
– Det är en dröm att en av våra egna uppfödningar ska kunna hålla måttet, visas upp och bli godkänd men då måste de verkligen hålla måttet, menar hon.
– Vi ställer krav på alla våra hingstar att de ska gå i sporten och visa upp sig för stoägarna men utan stress. Där får vi tacka Antonia som ger oss möjligheten att ha tålamod och ta det i hästarnas takt, menar Tinne.
Snart flera Grand Prix hästar i stallet
Hingsten Sankt Erik II är redo för högre nivå men Caroline Darcourt skyndar långsamt med den 9-årige hingsten som representerat SWB i unghäst-VM flera gånger.
– Jag tävlade inte honom så mycket under 2017 på grund av min graviditet [dottern Céline föddes i september 2017] så nu tänkte vi att han kan få gå lilla rundan lite och sedan kanske starta Intermediaire II till hösten, menar Caroline Darcourt.
Caroline Darcourt leker med Sankt Erik med Ceeline i famnen.
Erik som arbetsnamnet är har en stor personlighet och första hingstfux i stallet med en stor portion självförtroende. För chefen själv väntar starter med de nu 9-åriga KWPN-hästarna Etoine och Esperance så snart det känns rätt, ingen brådska finns.
– Esperance ligger närmast till att komma ut, Etoine behöver mer styrka och för det krävs tid, förklarar Tinne.
– Till nästa år hoppas jag att just min lilla bruna ponny Esperance ska kunna kliva fram, i år matchar vi Paridon Magi och peppar, peppar ta i trä Don Auriello. Till VM blev det Don Auriello.
Nej, Esperance är inte så liten egentligen men jämfört med store hingsten Benetton Dream FRH tycker Tinne han känns liten och nätt, båda lika begåvade. På tillväxt finns ännu en begåvning i nyförvärvet Bon Qoeur som även går in i hingstprogrammet.
Undervisning viktigt
Åren innan Tinne började på Lövsta höll hon mycket träningar och det har hon fortsatt med. Beroende på tävlingar och resor har hon mellan tre till fyra elever som kommer med sina hästar varje eftermiddag. Under ridpassen på förmiddagarna får teamet hjälp, på Lövsta får alla i personalen rida, ingen bara mockar eller är hästskötare. Allt oftare syns Tinne i tränarrollen på tävling och om mer tid fanns skulle nog fler elever kunna få plats, men just nu är kvoten fylld. Tillsammans med Louise Lussan Nathorst har Tinne gått in och hållit landslagsträningar det senaste året till många ekipages i södra Sveriges stora förtjusning.
– Det har varit riktigt kul, jag och Lussan har lätt för att samarbeta och dela på uppdraget.
– Det är utvecklande även för mig att se flera olika ekipage och jobba med dem, stimulerande helt enkelt, berättar Tinne. Vad krävs då för att få träna för landets mesta mästerskapsryttare och lagankare?
– Egentligen ingenting mer än egen häst och möjlighet att komma till Lövsta men det är fullt i rullorna än så länge, säger Tinne och skrattar.
En dörr på glänt i den avdelningen skulle kunna leda till en svärm av förfrågningar.
Van Vivaldi och Tinne i den vackra paddocken.En kelgris, Van Vivaldi får kli.
Internationell avel leder vidare
Lövstas stall bebos av ganska många hingstar flera födda och framtagna i utländska förbund.
– Idag är blodslinjerna så internationella, aveln går över gränserna på ett helt annat sätt och det återspeglas i våra hingstar också, säger Tinne och får instämmande nickar från Stjärnborgs-teamet Malin Cohlin och Florian Darcourt.
Teamet har visat hingstar på bruksprovet flera år men har även de som gjort prov utomlands. Så kommer det att förbli.
– Det måste passa hästen, och tajmingen och rätt marknad är mer avgörande för varje individ än vilket system, menar Florian Darcourt.
Drömjobb för drömchefen
Bilden av Lövsta utifrån är en som handlar om perfektion, precision och en otrolig ömhet och kärlek till hästarna. Mottot säger en del om att ambitionen är större än så med de fem ledorden som ska prägla verksamheten: ekologi, empati, ekonomi, estetik och etik. I teorin kändes det som en stor kostym att fylla – i verkliga livet genomsyrar det verkligen hela andan, till synes utan ansträngning. Ord som drömjobb, förverkligande av önskemål går igen i samtalen både på Stjärnborg och Lövsta.
Det vackra ridhuset har stort ljusinsläpp.
Vad kommer det då för slags press på varje person utifrån att alla förutsättningar är så optimala?
– Vi har alla en bakgrund med hårt arbete från tiden före Lövsta, vi vet hur mycket som krävs och det gör att alla uppskattar ännu mer hur det är nu, förklarar Tinne.
– För de som har sitt första jobb här kanske det är svårare att gå vidare till andra verksamheter, vi som varit med från start vet precis hur bra det är. Varje dag här är en chans att förverkliga sina drömmar, både underbart och ibland, som med stalldesignen lite läskigt, det var inget jag kunde innan och jag ville verkligen att det skulle bli bra. Det viktigaste vi har skapat här på Lövsta är gänget som arbetar bra ihop, trivs och utvecklas tillsammans, som gör varje dag så rolig. Alla har drivkraften att göra bästa möjliga av de fantastiska förutsättningar vi har, det är en grundpelare för oss, menar Tinne.
Caroline Darcourt kom till Lövsta utan att ha haft uppbackning av en hästfamilj, hon hoppades på en praktikplats i stallet med mockning och i bästa fall lite ridning.
– Jag fick direkt besked på att alla gör allt här och jag fick sitta upp på Weltman, det gick inte jättebra, men det var en så otrolig känsla och teamet blev så starkt genom det, förklarar hon.
– Här hittar alla en plats, en del specialiserar sig på olika saker.
Ägaren och grundaren Antonia Ax:on Johnson har själv fyra hästar och rider dagligen.
– Idag är Antonia mer närvarande än för 20 år sedan då vi, hon är så passionerad och dedikerad till hästarna och vår verksamhet här, förklarar Tinne.
– Jag beundrar hennes öppna sinne och drivkraft, mer än hos de flesta 20-åringar, Antonia och hennes man är entreprenörer ut i fingerspetsarna och det är en fantastisk inspiration varje dag, menar Florian Darcourt.
– Jag vet ingen som är så engagerad och intresserad av andra människor som just Antonia, inte bara vad vi presterar utan helheten, hur mår vi som människor, hon ser oss alla, säger Caroline Darcourt.
Så hur ser prestationskraven ut?
– De kommer framförallt från oss själva, vi vill alla göra vårt allra bästa, bli bättre, utvecklas mer, det är inte press ovanifrån utan varje persons egen ambition som skapar den. Antonia vill mycket, en verklig tävlingsmänniska och hon utmanar oss ständigt i hur vi kan bli bättre, vad ska vi göra annorlunda, hur ska vi lyckas nästa gång, en ständig utvärdering, analys och förbättring, menar Tinne och får medhåll.
Affärsplan och utveckling
Florian Darcourt med dottern Celine.
När Florian Darcourt ville att verksamheten skulle utvecklas med flera hingstar, ett större program och samarbete krävdes en grundlig affärsplan.
– Men jag får aldrig tryck eller krav på mig att försöka pressa ut fler betäckningar från en hingst, menar han.
– Kravet är att ge Lövstas kunder 5-stjärnig service, ha kontroll och kunna förklara hur och varför vi lyckas eller inte lever upp till planen.
– Det som vi ständigt uppmanas till är att vara öppna, utvärdera och dagligen värdera om vi gör på bästa möjliga sätt, det är den enda pressen vi har, förklarar Tinne.
– Har vi genomlyst problemet med hästen från alla vinklar, har vi tittat på organisationen eller finns det mer att göra.
– För mig är det så stimulerande att bara vara runt Antonia, hon får ofta mig att tänka i nya banor genom små saker hon flikar in, hon är en stor inspiration för mig dagligen, berättar Caroline Darcourt.
Lövsta är drivet med ekonomiskt ansvar även om resurserna finns.
– Vi gör allt med uppföljning av budget och plan, min tävlingsverksamhet går inte riktigt att räkna hem men stuteriet går bra och det får vi också positiv feed-back på, säger Tinne.
En spelare att räkna med
Stuteriet med uppfödning, seminverksamhet, hingsthållning och hästutveckling har kommit fram genom de många medarbetarnas kompetenser och drivkrafter. Från en blygsam start är Lövsta idag en av marknadens största om inte den största spelaren, speciellt efter hopphingstarnas intåg.
– Vi var tvungna att ha lite riktiga hästar med, inte bara snygga dansande saker, skämtar Florian och får mothugg genast.
– Förra året var vi stora men i den här branschen så börjar man från scratch varje år, menar han.
Ännu en kelgris är Sankt Erik II.
Det har blivit en naturlig utveckling för stuteriet att ägna sig åt båda disciplinerna inte minst genom engagemanget av Jens Fredricson som hoppryttare och Antonias barnbarn Stella Röhlckes allt större egna hoppframgångar.
– Vi finns idag med Lövsta Future Challenge på båda arenorna, det känns naturligt och är givande, vi försöker föra grenarna mer samman, det är ändå hästar i båda, menar Tinne.
– Grundtänket kan vi lära av varandra även om egenskaper hos de olika hästarna är olika.
Tillsammans – som ett team – jobbar gänget på de två gårdarna vidare mot perfektionen på Sverige finaste hästanläggningar.
Tinne Vilhelmson Silfvén med Van VivaldiSankt Erik II med Caroline Darcourt
Byggt 2004, seminstationen öppnade 2010, totalt med gården Torsåkers ägor också är det 350 ha öster om Upplands Väsby.
Boplats för Malin Cohlin och Nina Känsälä med familjer samt några ur personalen
Byggdes en gång för egen unghästhantering och behov av en bättre seminstation än vad som då fanns.
Hingststallet har tio boxar, längan för ston under sommarhalvåret och unghästar på vintern rymmer 19 boxar samt seminlängan med fyra boxar, flera lösdrifter och två avvänjningsboxar.
De senaste åren har runt 300 ston passerat stationen varje säsong.
Det finns minst 40 numrerade hagar, indelade efter dag eller natthage.
Det arbetar tio anställda på Lövsta under säsongen plus tre veterinärer.
Undersökningsdagarna måndag, onsdag, fredag är intensiva, som mest har det kontrollerats 98 ston på en dag.
Stona fördelas mellan 60 procent ston till egna hingstar och resten till andra stationers hingstar, allt fler egna idag i kraft av större hingstutbud.
En stor fördel är stationens placering nära Arlanda, transporterna kommer fram i alla väder.
Seminstationens kunder har i de flesta fall bara ett sto, många är återkommande.
Längst åker kunder till Stjärnborgs embryotransfer-verksamhet.
Fakta Lövsta
Gammal familjegård till familjen Ax:on Johnson, där Antonia med maken Göran Ennerfält bor. Vackert belägen vid Oxunda sjön, väster om Upplands Väsby
Flygelbyggnad är bostad åt Tinne Vilhelmson Silfvén med familj.
Det gamla stallet har blivit kontor och konferenslokal, ett äldre stall hyste tidigare Stella Röhlckes hopphästar
Nytt stall byggt 2006, ritat och projekterat av Åke Mannerfelt under inflytande av Tinne Vilhelmson Silfvén, med plats för 18 hästar.
Det finns åtta gräshagar till tävlingshästarna samt större beteshagar till unghästarna i nära anslutning.
Anläggningen har en separat hoppbana, en galoppbana och massor av yta för att rida ute.
2011 miljöcertifierades Lövsta Stuteri som världens första kombinerade tävlings- och avelsverksamhet.
Totalt sju anställda inklusive Tinne Vilhelmson Silfvén och Caroline Darcourt arbetar med stallets hästar.
Lövsta egna uppfödningar utbildas och tävlas av den egna personalen